вторник, 16 апреля 2013 г.

Сім чудес світу (або Сім чудес світу Стародавнього Світу) - знаменитий список самих прославлених пам'яток культури Ойкумени. Складання списку найзнаменитіших поетів, філософів, полководців, великих царів, як і пам'ятників архітектури та мистецтва - традиційний "малий" жанр грецької елліністичної поезії і свого роду вправа в риториці. Сам вибір числа освячений найдавнішими уявленнями про його повноті, завершеності й досконалості, число 7 вважалося священним числом бога Аполлона ( Семеро проти Фів, Сім мудреців і т. п.). Подібно збіркам висловлювань знаменитих мудреців, зібрань анекдотів і розповідей про дивовижні, твори про Семи чудес світу були популярні в античну епоху і включали в себе описи найграндіозніших, найпрекрасніших або в технічному сенсі самих вражаючих споруд і пам'ятників мистецтва. Ось чому їх називали чудесами, тоді як у списку відсутні багато справжні шедеври стародавньої архітектури та мистецтва - Акрополь в Афінах з творінням Фідія- статуєю Афіни Парфенон, прославлена ​​статуя Афродіти Книдской роботи Праксителя і   т. д. Згадки про Семи чудесах з'являються у творах грецьких авторів, починаючи з епохи еллінізму. Їх треба було знати вже в школі, про них писали учені і поети. У тексті одного єгипетського папірусу, який представляв собою свого роду навчальний посібник, згадуються обов'язкові для заучування імена знаменитих законодавців, живописців, скульпторів, архітекторів, винахідників, далі - найбільші острови, гори і річки і, нарешті, сім чудес світу. "Відбір" чудес відбувався поступово, і одні чудеса змінювали інші.
Древній світ знав сім класичних чудес. Майже п'ять тисячоріч тому було ”створено” перше з них - піраміди єгипетських фараонів, потім, через двадцять сторіч, друге - висячі сади у Вавилоні (VII в. до н.е.), за ним по одному в сторіччя - храм Артеміди в Ефесі (VI в. До н.е.), статуя Зевса в Олімпії (V в. до н.е.), Мавзолей у Галікарнасі (IV в. до н.е.) і, нарешті, майже одночасно відразу два чуда - Колос Родоський і маяк на острові Форосі (III в. До н.е.).
Це були воістину великі твори древніх майстрів, вони вражали уяву сучасників своєю монументальністю і красою.
Багато архітектурних споруд різних часів і народів вражали уяву не тільки сучасників, але і нащадків. І тоді говорили: “Це одне із семи чудес світу”, віддаючи данину поваги, прославленим чудесам старожитності, признаючи за ними першість і досконалість. Говорили також: “Це восьме чудо світу”, ніби натякаючи на можливість примкнути до чудової сімки.
Сім чудес світу:
  •     Єгипетські піраміди
  • Висячі сади у Вавилоні

  • Храм Артеміди в Ефесі

  • Статуя Зевса в Олімпії

  • Галікарнаський мавзолей

  • Колос Родоський

  • Фороський маяк

За свою довгу історію будівельне мистецтво пройшло величезний шлях від примітивного куреня до найскладніших по своїх планувальних і конструктивних рішеннях споруд. Змінюються уявлення про можливості будівельних матеріалів, змінюються і самі матеріали.
Практично сьогодні можна побудувати все, що підкаже уява архітектора. Питання лише в тому, чи буде це доцільно, красиво, економічно. І от тут й умудреному знаннями зодчому, і “юнаку, що обмірковує життя”, можуть прийти на поміч архітектурні зразки минулого, що зайняли почесне місце в ряду визнаних шедеврів минулого, які являють собою загальнолюдські пам'ятники культури.
Серед сучасних проектів і будівель є справжні шедеври будівельного мистецтва, що по праву могли б підвестися в один ряд із “сьома чудесами древнього світу”. Перед будівельниками відчиняються широкі перспективи.
Сім сучасних чудес світу:
  • Римський Колізей (Італія)

  • Статуя Христа Спасителя в Ріо-де-Жанейро (Бразилія)

  • Велика Китайська стіна (КНР)

  • Священне місто інків Мачу-Пікчу (Перу)

  • Піраміда майя Чічен-Ітца на півострові Юкатан (Мексика)

  • Палац-мавзолей Тадж-Махал (Індія)

  • Покинуте античне місто Петра (Йорданія)


Комментариев нет:

Отправить комментарий